Otevřeno dle otevírací doby do 14. 3. 2024 (čtvrtek). 15. 3. (pá): otevřeno 10 - 14 hod. 16., 17, 18. 3. (so, ne, po): zavřeno 19., 20., 21., 22. 3. (út, st, čt, pá): otevřeno 11 - 18 hod 23., 24., 25. 3. (so, ne, po): zavřeno 26., 27., 28. 3. (út, st, čt): otevřeno 11 - 18 hod. 29., 30., 31. 3. a 1. 4. (pá, so, ne, po): zavřeno 2. 4. a dále opět otevřeno 12 - 20 hod. dle standardní otevírací doby

O našich šatech

Sugar Bat se zaměřuje na retro šaty převážně ve stylu 50. let.  V nabídce naleznete i kousky inspirované módou 30.-40. a 60. let, těch je ale naprostá menšina.

 

DOSTUPNOST ŠATŮ

Všechny šaty i ostatní zboží, které vidíte na těchto stránkách, je skladem na prodejně v Jagellonské 14 v Praze na Vinohradech. Dostupné velikosti se zobrazují v rozklikávacím menu. Pokud v nabídce vidíte pouze např. velikost L, znamená to, že je dostupná pouze tato velikost a všechny ostatní jsou vyprodané.

Klasické retro šaty jsou dlouhé – pod kolena až do půlky lýtek, v závislosti na vaší výšce. Kratší sukně jsou spíše výjimkou. V nabídce jsou potom také minišaty, to už ale není retro v klasickém smyslu. Retro šaty jsou opravdu jiné než moderní oblečení – jsou opravdu výjimečné, a já doufám, že se v nich stejně výjimečně budete cítit i vy!

 

Většina šatů z nabídky je v podstatě vhodná k nošení po celý rok. Ano, šaty nejsou jen na léto! J Je jasné, že otevřené střihy s vázáním za krk v zimě moc neunosíte. Naopak v létě je častokrát moc teplo na šaty s tříčtvrtečním rukávem. Jako vždy záleží na tom, co si k šatů vezmete – v zimě pořádné punčocháče, spodničku, svetřík (nebo dva) a základem je také teplý dlouhý kabát.

 

ZNAČKY

Značky jako Hell Bunny, Lindy Bop, Banned Apparel, Hearts & Roses nebo Voodoo Vixen jsou významné britské značky na trhu s alternativní módou, která se zaměřuje na reprodukci šatů ze 30. - 60. let - tzv. "repro". To znamená, že střihy šatů vycházejí z konkrétních vintage modelů. Jsou však přizpůsobené moderní době – materiály jsou pohodlnější, spodničky hebké, a šaty jsou celkově „líbivější“. Velmi oblíbené jsou tzv. novelty prints – barevné, originální a nápadité potisky. Puntík je potom klasika, která by v šatníku neměla chybět nikomu.

 

SPODNIČKY

Spodničky! Báječný to vynález J Někdy je to ovšem také docela alchymie. Spodničky dovážím od dvou značek: Hell Bunny a Banned Apparel. Hell Bunny byli první, kteří začli šít cenově dostupné, materiálově příjemné a krásně objemné spodničky pod šaty. Spodničky od Hell Bunny jsou lehké a nadýchané jako obláčky J  Před pár lety přišli s novými spodničkami na trh Banned Apparel, a s trochou nadsázky se dá říci, že s nimi udělali díru do světa. Spodničky od Banned jsou v poměru kvalita-cena asi bezkonkurenční. V Česku se pro ně vžil název Bannedky. Jsou jiné než ty od Hell Bunny – jsou těžší, hladké a velmi hebké.  Šijí se ve třech délkách – krátká (Walkabout), střední (Starlite) a dlouhá (Lifeforms). Délku spodničky můžete zvolit podle toho, zda chcete, aby vykukovala pod šaty více, nebo méně, či aby byla úplně schovaná. Každý to chce trochu jinak a všechny varianty jsou v pořádku. Spodničky jsou velmi objemné – málo objemné spodničky tito výrobci nešijí.

 

Pokud se pod šaty hodí určitý typ spodničky, většinou se to snažím uvádět. Pokud u šatů vhodnou spodničku neuvádím, tak to většinou znamená, že šaty nejsou primárně šité na nošení se spodničkou. To ale neznamená, že by pod ně nepasovala – v takovém případě doporučuji vyzkoušet na prodejně v Jagellonské 14. Většinu šatů lze nosit se spodničkou i bez – podle nálady, příležitosti apod. Některé modely si spodničku vyloženě žádají, pod jiné je zase naopak trochu zbytečná (například pokud je sukně hodně nabíraná z pasového švu).  Pokud máte jakékoliv pochybnosti nebo dotazy, vždy jsem ochotná poradit! Ne vše se dá vyčíst z obrázku. J

Pokud sháníte spodničku pod Vaše konkrétní šaty, které máte doma, a nejste si jista, kterou spodničku zvolit, nebojte se šaty přinést na prodejnu a spodničky přímo pod šaty vyzkoušet :-)

 

VELIKOSTI

Rozdíly ve velikostech šatů jsou velké! Každé šaty jsou opravdu jiné. Věnujte prosím pozornost tabulce rozměrů. U každého modelu naleznete vlastní tabulku velikostí. Všechny šaty a ostatní zboží, které mám v nabídce, jsem vlastnoručně přeměřila, ale někdy je to ošidné. Někdo nosí raději šaty hodně uplé, někdo raději volnější. U některých střihů nevadí, když nejsou úplně „na tělo“, jiné už potom zase odstávají. Mějte také na paměti, že i stejný model v jiném barevném provedení může mít rozdílně rozměry nebo vlastnosti materiálu. Pokud nemáte možnost přijít na prodejnu a šaty si vyzkoušet, změřte se přes prsa (v nejširším místě) a v pase (v nejužším místě, zpravidla hned pod žebry) a porovnejte Vaše míry s tabulkou velikostí. Pokud si ani tak nejste jistá, ptejte se! :)